default_mobilelogo

Încercați să vă petreceți fiecare moment liber fiind activi, sau poate că faceți primii pași în ele? Oricare ar fi tipul tău, merită să știi cum să te comporți pe traseu. Există câteva reguli de urmat atunci când ieșiți în natură. Unele dintre ele țin de bunul obicei, altele se datorează specificului zonei prin care vă plimbați.

 

 

 1. Planificați-vă excursia
  Aceasta este o regulă de bază pentru toate tipurile de excursii. Este o idee bună să adaptați traseul planificat în funcție de vreme. Amintiți-vă cu cine mergeți. Ritmul excursiei va fi diferit în cazul copiilor sau al persoanelor în vârstă. Țineți cont de persoanele care merg mai încet, acestea nu ar trebui să rămână la final. Este o bună practică ca drumeții mai experimentați să fie în fața și la sfârșitul grupului. Este bine să țineți cont de traseul traseului, să estimați timpul necesar pentru a-l parcurge și de orele de răsărit și apus de soare. Este o idee bună să verificați în prealabil prognoza meteo.
 2. Urmați traseele de drumeție desemnate
  Traseul roșu este principalul și cel mai important din zonă. Indicatoarele pot fi găsite pe copaci, pietre și semne. Înainte de a porni la drum, verificați traseul și timpul estimat pentru parcurgerea traseului. Este sigur să urmați traseul marcat. Pe lângă hartă și ghidul online (www.stancileprutului.info) puteți folosi semne colorate, de exemplu, pe scoarța de copac.
 3. Nu faceți niciun zgomot
  Amintiți-vă că sunteți oaspetele aici. Un comportament zgomotos sperie animalele și le tulbură liniștea naturală. Codul drumețului este, înainte de toate, să vă comportați într-un mod pe care îl cereți și dumneavoastră celorlalți utilizatori ai traseului. Mulți oameni merg în drumeții în căutarea odihnei, a contactului cu natura și a liniștii.
 4. Nu aruncați gunoaie
  Atunci când mergeți în munți și pe stânci, este posibil să observați multe gunoaie lăsate de drumeți. Atunci când mergeți pe un traseu, este important să nu lăsați împrejurimile într-o stare mai proastă decât le-ați găsit. De asemenea, este o bună practică să luați cu dumneavoastră o pungă suplimentară de gunoi. Cel puțin o dată pe an, este o idee bună să faceți ceva util pentru natură și să vă strângeți gunoiul.
 5. Nu hrăniți animalele
  Este din ce în ce mai frecvent să vedem păsări și rozătoare care se apropie de oameni pentru hrană. Nu uitați că, dacă le hrăniți, le faceți rău. Acest lucru înseamnă că se adaptează la prezența constantă a oamenilor. Ca urmare, devin dependente de oameni, ceea ce contribuie adesea la creșterea mortalității lor. Prin urmare, își pierd capacitatea de a supraviețui și abilitățile cu care natura i-a înzestrat. O altă problemă este reprezentată de lăsarea gunoiului și a resturilor de mâncare pe traseu. Animalele învață locurile în care găsesc ușor hrană. Merită să ne amintim de interdicția de a ne apropia de animalele sălbatice.
 6. Să especte verdele
  Acesta este un alt punct care pare evident. Nu este vorba doar de a merge pe poteci pentru a proteja vegetația de deteriorare. Este, de asemenea, important să folosiți căile existente, tradiționale. Ca parte a respectului față de verdeață, merită să vă amintiți să nu luați suveniruri cu dumneavoastră. În cadrul rezervațiilor, florile, fructele și fragmentele de rocă sunt protejate și nu trebuie să fie colectate.
 7. Nu deteriorați infrastructura, nu vandalizați
  Această regulă este valabilă pentru toate traseele și merită să o aveți în vedere. Nu se referă doar la distrugerea indicatoarelor de traseu. Lăsarea de inscripții pe stânci este, de asemenea, un act de vandalism. Orice fel de text care indică faptul că cineva „a fost aici” nu este un suvenir. Îndepărtarea acestora nu este doar costisitoare, ci are și un impact asupra naturii.
 8. Salutați!
  Este bine să ne salutăm unii pe alții pe traseu. „Bună ziua!” sau „Bună dimineața” este un obicei pozitiv care s-a stabilit pe trasee cu mult înainte ca mulțimea de turiști să invadeze. De ce salutăm persoane complet străine? Înainte era o expresie a grijii față de cealaltă persoană. Era o modalitate de a verifica starea de bine a drumețului pe care îl întâlneai. În timpul unei drumeții, oricui i se poate întâmpla un moment de slăbiciune. Salutul poate fi, de asemenea, o urare de drumeție fericită și de întoarcere în siguranță acasă. Încercați să păstrați acest bun obicei. Un zâmbet și un salut creează un sentiment de comunitate între străinii care împărtășesc pasiunea pentru drumeții.
 9. Prioritate pe traseu
  O altă problemă care merită ridicată este prioritatea pe traseu. Uneori există secțiuni înguste și atunci se pune problema cine trebuie să treacă primul. Teoretic, persoana mai tânără ar trebui să o lase pe cea mai în vârstă să treacă, iar persoana care urcă ar trebui să o lase pe cea mai în vârstă să coboare. Aceasta este o regulă nescrisă de care merită să se țină cont.
 10. Comportamentul în pensiune sau într-o zonă de odihnă pe drum
  Ultimul punct, dar nu cel din urmă, se referă la comportamentul într-o pensiune sau într-o zonă de odihnă de pe traseu. Există un grup de persoane care tratează aceste locuri ca pe un spațiu bun pentru o petrecere zgomotoasă sau pentru a bea alcool. A cânta împreună în sunetul unei chitare nu este un lucru rău, atâta timp cât nu devine o pacoste pentru ceilalți turiști. Este important să ne amintim că o pensiune este un refugiu pentru persoanele care doresc să se odihnească după ce au parcurs traseul.
 11. Utilizarea asistenței
  Este important de reținut că ajungerea la o potențială victimă în teren dificil pe traseu implică un risc mare și un timp mult mai îndelungat. Cel mai important lucru este să încercați să vă comportați în așa fel încât să nu fie necesar să cereți ajutor. Acest lucru înseamnă, înainte de toate, să fii bine pregătit pentru drumeție, planificând-o corespunzător, verificând vremea și condițiile meteo, alegându-ți ținuta etc. În cazul unor răni minore, escoriații sau dureri de cap, este posibil să cereți ajutorul cuiva de pe traseu (fiecare ar trebui să aibă la el o trusă de prim ajutor) sau să consultați un medic prin telefon. Ceea ce contează este prudența și ajutorul reciproc, deoarece este posibil ca pe traseu să existe cineva care are mai multă nevoie de ajutor.

Surse:

 1. Kodeks turysty – jak zachowywać się w górach? https://8a.pl/8academy/kodeks-turysty-jak-zachowywac-sie-w-gorach
 2. „Cześć” i „dzień dobry” w górach. Sandra Zalewska https://portaltatrzanski.pl/search/czesc-i-dzien-dobry-w-gorach,291
 3. Górskim-szlakiem.pl Blog podróżniczy https://gorskim-szlakiem.pl/turystyczny-savoir-vivre/
 4. Górska etykieta – jak być uprzejmym na szlaku?  https://centrumgorskie.pl/gorska-etykieta-jak-byc-uprzejmym-na-szlaku/